:)

1.09.2009

EMAIL BASA SAWAK..^-^

www.tips-fb.com
MoWningz""hihi~aslmmualaikum..
di pagi yang sjOk tOk...ku nak bestOri ckit..
tang email nOk ku timak pagi tOk tek..
rutin beysa ku ngn dak membe3 opis ku...datang kja pagi...
first...datang jak..lu trus bli makanan k bekpeSs..
then..dOk pan pS..sambeyl makan smbeyl ngecheak email jabatan..
soO..pagi yang sjOk tOk tek..cambeysa..
ku ngechak email smbeyl bekpesS..
tetiba..ku timak email btjOk
"peGawey sesCo ngn pEnganteyn"

tkejut la ku tek..sjak bila lam email ofisel da bnda ptOk..lam basa sawak gik ya..
mun email jabatan beysa x juak hal...ya beysa...
tOk web mail master..nok d pegang pengarah2 ngn dak boSs jak..
alu gambOh la dak opis ku nyurOh ku translet email ya lam basa mleysia tek..
ptOk bunyik email nya..
________________________________________

Mungkin kitak pernah baca cerita tok, sik hal...to make it more interesting, aku remake nya ke dalam bahasa Sarawak ....tajuk asal cerita tok ialah Pegawai TNB dan Pengantin.


Pegawey SESCo dan pengantin

Sepasang pengantin yang baru nikah 4 bulan. Pada sigek malam si bini melok geruk lakinya dengan sora langgok dan piraknya lalu madah,

"Deng, period mek dah lambat sebulan, tapi mek sik boleh nak kompom gik sebab ya kita kenak pegi check kat doktor."

Si laki ya tek nang suk menar dan mesan dengan bininya untuk sik madah dengan sapa2 pun pasal berita suk tok sampey sidak menar2 kompom.

Pada sigek hari, pasangan tok tek di agak oleh pegawey dari SESCo kerana ada tunggakkan dalam pembayaran bill api rumah sidak. Pegawey Sesco tu pun berkata

" Tok rumah En. Mahpus kah?"

"Aok, kamek tok bininya. Apahal tek pok?"

Pegawey SESCo ya pun madah,

"Puan, kitak tok dah sebulan lambat, kamek dah sik boleh nunggu agik, kelak boss kamek manas."

Dengan nada terkejut, si bini ya tek membalas balit kelaka pegawey SESCo ya.

" APA??? Giney kitak tauk yang kamek tok sebulan lambat???"

Pegawey SESCo ya pun dengan selamba menjawab

"ala puan, tok nakkah zaman IT, semua ya ada dalam komputa dan kita boleh check Online"

Kata - kata pegawey SESCo ya telah molah si bini ya lagik terkejut.

"APAAA???? Kamek lambat sebulan pun kitak org semua boleh tauk??? "

Pegawey SESCo ya pun mententeramkan keadaan

" Relek puan, kitak tok baruk lambat sebulan, ada nak lagik teruk, lambat

5-6 bulan"

Si bini yang terkejut kerak dengan kenyataan pegawai tu pun madah...

"kelak kamek kelaka hal tok dengan laki kamek.."

lalu pegawey SESCo ya pun chow dari siya..

Isok harinya, lekak si Mahphus ya di padah oleh bininya, nya pun lalu manas dan terus ambik cuti dan pergi ke kedey SESCo jalan Satok...

Dengan sik tauk malu dan sik lalek dengan pegawey-pegawey SESCo yg rami di siya, nya pun nerais lalu madah

"Nak pak kitak urang tok, bini aku lambat sebulan pun nak rioh - rioh ngkah dalam internet. kitak urg semua yang berkeluarga tok sik pernah lambat sebulan kah????!! bisness apa kitak urang polah tok?? maok kenak saman kah???

Lalu pegawey yang datang kerumah si Mahphus ni berdiri dan mententeramkan keadaan.

"Sabar pok, sabar pok. Pegi Satok meli buah nanas, rilek lok pok siboh nak manas, nak pa susah2, mun kawu nak settlekan hal tok, bayar jak..."

kata-kata pegawey SESCo ya tek telah molah si mahphus makin manas.

"Buah betek buah pedada urg puteh madah papaya....apa tek nang ada nak nyuroh urang mayar???

SAPAAA nak mayar kitak urang? taik palattttt menarrr...."

Lalu pegawey SESCo ya pun kelaka

" mun dah macam ya, Kamek urang terpaksalah motong kitak mpun..........."

Si Mahpus mencelah

" apa??? potong??? abis ya...bini aku di rumah nak makey apa???

Pegawey SESCo ya pun kelaka

" nampak gayanya..BINI KITAK KENAK MAKEY DIAN AJAK LAHHH"

Kuang Kuang Kuang.........

MORAL CERITA TOK....BAYAR APA2 BIL ON TIME SO SIK AKAN TIMBOL SALAH PAHAM.

TAPI DOLOK AKU SELALU BYR BIL CELCOM AWAL TAPI MASEH JUAK LINE KENAK BARRED???

BOLEH KOMEN....

P/S: CERITA TOK DIRECT TRANSLATE KE BAHASA SARAWAK......MAKEY NGILANG BORING

SITOK

MUN TOK ANOTHER GAMBONG'S JOKE FROM ME....SORRY POK....SIK PANDEY NAK

MEMBEZA JOKE YG GAMBONG DENGAN JOKE YANG SIK GAMBONG

__________abis cita___________



ngn besungOh3 ku translet ngn dak ya...pa d cerita lam email tOk..
dak ya pk ofisel ka pa...
cheak3...duhal dak pegarah pun main fOrword3 benda3 ptOk juak duhall..
ciit..dah la kah lam web mail jabatan gik ya..sigek mleysia dak opis gobemen under jpa maca..
cheak3...
pengarah muDak urang sawak duhall ngepOst email tOk tek ..
haha~pandey nya naiit basa sawak oO..
btw...taniah3 bosS..haha

6 ♥love me =):

ross said...

haha..gelik ati juak maca post kitak tok..bab yalah org tua slalu madah mun nak nyambong klaka org lain musti sampe abis nya ngelaka lok dan juak mok dipaham maksud nak dipadah urg ya bok kita nyampok..mun sik, macam crita tok juaklah jadinya...tang cun gilak sambung-nyambung ayat cdaknya ya..
nasib bukan laki kmk melakon cita tok tek(laki mekpun org sesco)..haha.

khairul onggon said...

ya rabbi.. nang bergoleng2 terlentang sakit perut kmk tetak maca.. nang best cita tok kmk merik 5 bintang!!! :)

misz_atiey said...

haha~nang lucu..
mek pun tesengeyh3 pan pc maca..

Audio said...

Ekekeke.."lambat sbulan pun kecoh ngkah lam tenet!!" ekekeeke ya nang bebal mena laa urg laki ya ..sik paham2 ekeke..

misz_atiey said...

aok oO..sendiri mau ingat la..haha~

eworque said...

merangkak jugak nak paham pun. seb baik dapat gak citernye. bole la wat2 paham.