:)

10.23.2010

D.I.Y doorGift Dahlia

www.tips-fb.com

Tutorial ni aku dpat dari mail box :)
Actually ni membe 2 amik dari website marthastewartweddings

Tapi membe 2 dah translate kan dlm bahasa melayu yang..ermm..macam pelik sket..
Huhu..papepon..Nah..kite share same2 k :)



Ini mungkin tidak musim dahlia saja, tapi itu tidak bermakna anda tidak boleh saluran Warna mendedah ini bunga sikap dan meriah di sini dan sekarang. Untuk ini menguntungkan poket mata, kami menggunakan kertas tisu yang cerah untuk membuat pola yang meniru bahawa kecantikan tebal, kemudian diikat pada tag penggunaan penanaman bantalan, dan pita hijau untuk mengaku sebagai daun. Di rumah, tetamu akan mengupas kelopak untuk mengungkapkan Dorman umbi dahlia penuh dengan potensi dan hanya menunggu untuk memuat root

Paham x? hehe..
Xpe..selebih nye..bia mrs.faizal yang translate kan dlm bahasa lembut :P

bahan-bahan nya :

• tisu Or crape paper pilih la pape kale yang korang ske =)
• gunting untuk mengunting :D ngee~
• pensel tok mlakar
• benang
• Ribbon kale2 yang cantek

Cara2 buat :

  1. 4 crape paper 2..korang lipat 4 taw..then..
  2. Download PDF dahlia template <<----ni ,
  3. printkan dan potong untok jadi contoh ..lalu berbaring di atas kertas tisu dilipat,selaraskan template tepi lurus dengan dua sisi melipat kertas tisu.Then korang lukis ikut template 2, kemudian dipotong pada baris untuk membuat dahlia kertas tisu.

  1. Buka kertas tisu dan korang pintal2 sket kat hujung kelopak untuk jdikan lebih real ..cewah..hehe

*nak hasilkan kelopak yang lebih banyak..korang just perlu gunakan 2 keping dahlia kertas tisu..n..adjust mcm ni..



  1. Ok..for Tg tag korang amik cni k--->> download PDF
  2. Pandai2 le ubah pape yang patot ;)
  3. Print n potong kemudian buat lubang kecik (baik gne jarum)
  4. Then ikat benang.
  5. Last skali..boleh lah mbungkus bola(letak coklet bulat2) dalam satu lapisan tisu, ikat dengan benang (letak tengah2 taw..bungkuslah baik2 ye..
  6. n hias dengan Ribbon untuk kemaskan ikatan

4 more information.. boleh rujuk kat cni Marthastewartweddings.com
Slamat mencuba!

3 ♥love me =):

najib said...

translate tu bahasa indon,memnag xfaham sangat,tapi thank sebab translate balik bm.

ken said...

nice DIY :)

Jan said...

This is a very nice idea to do for weddings or parties!